Zalety witaminy K2 MK7

Zalety witaminy K2 MK7

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna dla naszego organizmu jest witamina K2. Wytwarzana jest ona przez nasze ciało w jelicie cienkim, dzięki florze bakteryjnej. Z kolei preparat, jakim jest witamina K2 MK7, swoje substancje aktywne zawdzięcza procesowi biofermentacji. Dzięki temu, że do jej podstawowej bazy wykorzystywane są bakterie, takie same jak w naszej florze jelitowej, jest ona łatwo przez nas przyswajana.

Witamina K2 MK7 jest w pełni bezglutenowa. W jej składzie nie znajduje się również laktoza, soja, drożdże, białka mleka krowiego, czy też substancje konserwujące. Podobnie jak witamina B3, D3, C, czy też witamina B12 dobrze oddziałuje na nasz organizm i warto dbać o jej prawidłowy poziom. Co dokładnie jej zawdzięczamy? Tego dowiesz się z niniejszego wpisu.

K2 MK7 – jej rola w organizmie 

Głównym zadaniem witaminy K jest przede wszystkim wspieranie zdrowych kości, jak i prawidłowych procesów krzepnięcia krwi. Wyniki badań wskazują również na to, że witamina K, a w tym witamina K2 MK7, odgrywa dużą rolę w regulowaniu wapnia w naszym organizmie. Niezaprzeczalnie wpływa ona pozytywnie na ilość białek MGP, które transportują wapń w naszych organizmach. Jeżeli jej zabraknie doprowadzi to do sytuacji, gdy białka staną się nieaktywne. Wynikiem tego będzie odłożenie się w naczyniach krwionośnych wapnia. 

Wchłanianie do naszego organizmu 

Jeżeli zależy nam na tym, aby podczas suplementacji witamina K2 MK7 dobrze i w dużych ilościach wchłaniała się do naszego organizmu, należy w takim razie zażywać ją razem z posiłkami, w których zawarty jest tłuszcz. To bardzo ważne, gdyż witamina K znajduje się w grupie substancji, rozpuszczających się w tłuszczach. Należy zwrócić na to swoją uwagę.

To, co jemy, ma związek na to, jak dane suplementy na nas oddziałują. To samo tyczy się chociażby selenu, l karnityny, kwasu alfa liponowego, glutationu, koenzymu Q10, manganu, czy też chromu.